Skikk og bruk i skiløypene

Løypelaget tar utgangspunkt i allemannsretten som sier at det er ikke lov å ødelegge for andre.

"Det må være et mål at alle som vil kan nyte den fantastiske naturen vår, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistforening (DNT).

Han viser til allemannsretten, som er en viktig forutsetning for friluftslivet i Norge. Allemannsretten gir deg rett til å gå på ski eller til fots i utmark, og den skiller ikke mellom årstider eller underlag.

– Lufta og skiløypene er for alle. Samtidig slår allemannsretten fast at det ikke er lov å ødelegge for andre. Slik vi ser det innebærer det at man for eksempel holder seg unna preparerte skispor som kan bli ødelagt hvis man går, sykler, kjører scooter og lignende i dem. Husk at det koster mye penger å lage skispor, og det gjøres en stor tilretteleggingsjobb av lokale foreninger, klubber og kommuner, sier Solvang."

10 punkter som bidrar til større naturtrivsel og -opplevelse for alle:

  • Vis hensyn og vær vennlig
    Møter du folk med et smil får du som regel et smil tilbake, det gjør turen hyggeligere. Hils gjerne aktivt til de du møter selv om du ikke kjenner de, det inngir positiv stemning.
  • Vær spesielt hensynsfull og oppmerksom mot barn og eldre
    Husk at ikke alle har forutsetning for å holde samme tempo, og at det er utrolig motiverende for barn å få litt skryt av forbipasserende på skitur. Folk som er ute for å trene seg opp etter skade eller sykdom fortjener honnør, ikke sure blikk og kommentarer.
  • Det er høyrekjøring også i skiløypa
    Unngå å gå flere i bredden når det er mye folk ute i sporet, høyreregelen er grei å forholde seg til.
  • Den som går oppover skal vike for dem som kommer ned en bakke
    Løft blikket og følg med på trafikken slik at du kan ta et steg til siden når det trengs. Blir du gående og se ned på skituppene, får du ikke med deg så mye annet.
  • Den som kommer nedover en bakke må varsle, for eksempel ved å rope «løype»
    De som kjører nedover har også et ansvar for å kunne bremse opp og stoppe for en uforutsett hindring, så det er ikke bare å slippe seg løs.
  • På flater med ett spor skal møtende vike halv løype
    Man kan passere hverandre med én ski i og én ski utenfor sporet. Pass på at stavene ikke stikker inn i løypa.
  • Den som kommer bakfra har ikke forkjørsrett
    Det er ikke ok å komme bakfra og rope «løype». Er man ute for å trene, får man ekstra effekt ved å skifte spor og gå rundt – slik det også gjøres i et ordentlig skirenn.
  • Skiløpere på treningstur har ingen særrettigheter
    Det er viktig å tenke på at alle har lik rett til å være ute i naturen. Din tur er ikke viktigere enn andres.
  • Den som faller må gi plass til andre
    Dette er spesielt viktig i bakker og uoversiktlige steder. Trenger man en liten pause, går man først ut av løypa.
  • Hundeeiere må vise ekstra hensyn og ha full kontroll over hunden
    Det er smart å trene med hunden på forhånd, slik at den for eksempel vet at den skal holde til høyre. Hunden må holde seg på samme side av løypa som eieren. Se til at hunden ikke tråkker i selve skisporet. Husk at selv om man har kontroll på hunden sin, kan andre folk bli engstelige hvis den kommer løpende imot dem. Vurder om hunden bør bli hjemme på store utfartsdager. Fjern ekskrementer fra løypa!

    Hundeeier er selv ansvarlig for å være oppdatert på gjeldende båndtvang regler i løypetraseen som man bruker. Våre løyper er i to kommuner; Nord-Aurdal og Etnedal, oppdaterte regler finnes på deres nettsider.

    Hundeloven ble oppdatert i 2022 setter rammene for bra hundehold: noe av kjernen i loven er at
    • Hunden skal være «kontrollert» av hundeholderen.
    • Det vil ikke være lovlig å slippe en hund løs uten tilsyn, og den må som et minstekrav la seg ta inn av hundeholderen uten større problemer, også når hunden helst ikke vil.
    • For hunder som ut fra styrke, størrelse eller andre forhold kan gjøre alvorlig skade, virke skremmende, eller være til vesentlig ulempe, må det kreves at den alltid kommer på tilrop i situasjoner som ut fra en aktsom vurdering kan ventes å kunne oppstå der man er.
    • Hvis hunden er spesielt aggressiv eller har tilbøyelighet til å bite, vil det aldri være aktsomt å la den gå løs.
    • Hundeholders aktsomhetsplikt skal også ses i lys av hvordan enkeltmennesker kan oppleve møter med hunder.
    • Hundeholderen påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel. Dette er en konkretisering av sikringsregelens kjerneområde.

FLOTT AT DU BRUKER LØYPENETTET VÅRT OG TAKK FOR AT DU IKKE ØDELEGGER FOR ANDRE :-)